Build 2020: Hoogtepunten Microsoft Azure

Microsoft Build 2020
Microsoft Build 2020

Microsoft Build is het grootste jaarlijkse Microsoft evenement voor developers. Dit jaar, vanwege COVID-19, is het evenement volledig digitaal en was de deelname gratis. Wat waren de hoogtepunten en belangrijke ontwikkelingen op het gebied van Microsoft Azure? In deze blog lees je een korte samenvatting met de hoogtepunten. Veel leesplezier!

Azure Arc

Laten we starten met Azure Arc voor Kubernetes. Azure Arc biedt de mogelijkheid om niet-Azure omgevingen te integreren met de mogelijkheden en oplossingen van het Azure platform. Azure Arc voor servers is alweer een tijd in preview beschikbaar en tijdens Build werd de ondersteuning voor Kubernetes clusters aangekondigd. Hiermee komen geavanceerde monitoring en management oplossingen van het Azure platform beschikbaar om verbinding te maken met elk Kubernetes-cluster in lokale datacenters, edge-locaties en multi-cloud.

In deze sessie van Build werd dieper ingegaan op de mogelijkheden voor Azure Arc voor Kubernetes.

Azure Arc

Azure Monitor

Azure Monitor biedt geavanceerde tools voor het verzamelen en analyseren van telemetrie waarmee je de prestaties en beschikbaarheid van een cloud en on-premises bronnen en applicaties kunnen maximaliseren. Microsoft kondigt de beschikbaarheid aan van “codeless” koppeling van Java en Node.js voor Azure Monitor en een strakkere integratie tussen Azure Application Insights en Log Analytics. Hierdoor kunnen organisaties onder andere:

  • De prestatiebewaking van applicaties inschakelen, zelfs als er geen toegang is om de code te wijzigen, inclusief applicaties van derden en oudere applicaties. Het toevoegen aan het vorige codeless attach-aanbod, onboarding naar Azure Monitor van Node.js en Java in Azure Kubernetes Service en App Service op Linux-applicaties zonder enige codewijziging is nu beschikbaar.
  • Door een verbeterde integratie kunnen infrastructuur- en platformproblemen naadloos correleren met applicatieproblemen en een volledig stapeloverzicht van de applicatie krijgen. Hierdoor hebben organisaties sneller toegang tot de applicatielogboeken, passen uniform op rollen gebaseerd toegangsbeheer toe en kunnen eenvoudig worden geïntegreerd met andere DevOps-tools.

Kijk de sessie over Azure Monitor en Application Insights hier terug.

Cosmos DB

Cosmos DB komt beschikbaar als serverless oplossing. Voorheen werd een Cosmos DB account aangemaakt en werd tijdens de configuratie bepaald wat de capaciteiten van deze account waren. Dit diende als basis voor de prijs. In het nieuwe serverless model wordt het “betalen naar gebruik” principe geïntroduceerd en wordt alleen betaald voor de transacties die worden verwerkt in de database. Hiermee wordt Cosmos DB een goed alternatief voor voor workloads waarbij geen constanate stroom aan data verwerkt hoeft te worden maar waar wel een “burst’ capaciteit beschikbaar moet zijn.

Microsoft Learn

Microsoft Learn is het platform dat door veel mensen wordt gebruikt om kennis op te doen over de verschillende mogelijkheden van Azure en ander Microsoft producten. Tijdens het Build event is Learn TV aangekondigd. Via dit kanaal worden dagelijks (live) sessies gepresenteerd met daarin de laatste informatie van bijvoorbeeld Channel9 en andere events.

De nieuwe Windows Terminal app is (eindelijk) uit preview! Deze Windows 10 native app is beschikbaar in de Microsoft Store en biedt de mogelijkheid om meerdere command-line tools zoals PowerShell, Command Prompt, Azure Cloud Shell maar ook bijvoorbeeld Bash vanuit het Windows Subsystem voor Linux te gebruiken op de Windows 10 desktop.

Kennisdelen

Een van de kernwaarden van 3fifty is “together”. Dit komt tot uiting in de projecten die we doen, maar ook de interne kennisdelen en samenwerking. Kennis delen is voor ons erg belangrijk, omdat we elkaar en onze klanten beter maken. Neem gerust een kijkje op onze kennispagina.
Het delen van kennis rondom Microsoft producten en diensten is essentieel om up-to-date te blijven. Wil jij ook op de hoogte blijven? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.

Voor een compleet overzicht van de ontwikkelingen rondom Microsoft Build kan je het “Book of News” lezen.

Auteur: Maik van der Gaag

Maik van der Gaag is de CTO van 3fifty.

× Stel jouw vraag direct via Whatsapp Available from 09:00 to 17:00